Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

Být sama sebou: o dívčí osobnosti, stresech i etiketě

19. 11. 2009 16:30
Rubrika: Rozhovory | Štítky: Proglas , rozhlas , Šmrnc , společenství

Se Šmrncem jsme se vypravili do brněnského Centra naděje a pomoci. Tímto záslužným zařízením nás provedla jeho pracovnice Aneta Kurialová, která má na starosti kurzy pro náctileté dívky. Povídat se s ní dá opravdu o lecčems. Rozhovor s Anetou si mohou bez obav přečíst i kluci. Aspoň se dozví, o čem se holky baví, když zůstanou na chvíli samy :-)

Nejprve bychom se měli zeptat na kurzy pro dívky, které v CENAPu vedeš. O co se vlastně jedná?

Jedná se o kurz Být sama sebou. Je určený pro dívky ve věku 12 až 18 let. Dotuje jej Evropský sociální fond, takže účastnice nic neplatí. Probíhá vždy v pěti dnech a věnujeme se v něm různým tématům, například osobnosti, společenské etiketě a image, dále jsou tam partnerské vztahy a lidská sexualita, kosmetika a kadeřnictví.

Mě by zajímalo hned to první téma osobnost. Něco málo se mi vybavuje z hodin psychologie, ale co to tedy vlastně osobnost je?

Každá z nás je osobnost. To znamená, že jsme jednota těla, duševních procesů a vlastností, osobnost zahrnuje i vztah člověka a společnosti. Každý jsme jiný, originální a jedinečný. Lidé jsou různí a je třeba vědět, jaké máme kladné vlastnosti a na čem můžeme stavět. S tím souvisí také temperament - je dobré vědět, jestli jsem spíš cholerik, sangvinik, melancholik nebo flegmatik. Podle toho se utváří naše vlastnosti.

Jak mohu poznat ten svůj temperament?

Nejlépe podle nějakého testu, některé z nich si s dívkami během kurzu zkoušíme vyhodnotit. Ale víme, že třeba cholerik je výbušný, je takový temperamentní, je to extrovert. Typický opak je melancholik, to je člověk uzavřený, tichý, zůstává osamotě a nedává najevo své emoce.

Pak jsi říkala, že se bavíte také o společenské etiketě. Co se o ní dá říct bližšího?

Tam si s děvčaty povídáme, co je to společenský takt. Že je to vlastně vhodné reakce na dění ve společnosti, zahrnuje schopnost neurážet, neponižovat, nikomu vědomě neubližovat, ale zároveň si zachovat svoji hrdost a důstojnost. A pak jsou to konkrétní rady do společnosti: neukazovat prsterm, nejíst s plnými ústy... Ve společnosti je také důležitý první dojem: to znamená, co na nás prozradí obličej, hlas, tempo řeči, naše chůze, naše sezení.

Dobrá. Co když někam přijdu, sednu si a dám si nohu přes nohu. Co to znamená?

Tak, záleží, na jakém místě člověk sedí. Pokud využívá celou plochu, pak to může znamenat, že ví, o co jde, ničeho se nebojí. Je to dominantní postoj, může vyjadřovat také nesouhlas. Pokud ale sedí jen na kraji židle, tak to znamená, že chce utéct, bojí se a neví kudy kam. K tomu patří i nervozita. Ta potlačuje naše přirozené chování a je dobré se naučit zvládat stresové situace. Doporučujeme dodržovat pitný režim, je důležitá strava i pravidelné cvičení a zárvoveň také třeba udržování dobrých vztahů v rodině. To všechno má vliv na to, jak dokážeme náročné situace zvládat.

O dalších zajímavých tématech se budeme bavit zase někdy příště. Na závěr prosím ještě přibliž kurz Být sama sebou.

Jak jsem říkala, je pětidenní, většinou probíhá během letních prázdnin. Nejbližší termín připadne na prázdniny jarní, alespoň v době, kdy jej budou prožívat studenti v Brně. To znamená od 1. do 7. března 2010.

Díky a brzy ahoj, budeme se těšit.

Zobrazeno 2150×

Komentáře

Pavel Husák (yetti)

Moc kvalitní upoutávka. :-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio