Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

České hlavičky - inspirativní?

10. 11. 2009 10:22
Rubrika: Zpravodajství | Štítky: Proglas , Šmrnc , věda , zajímavosti

Soutěž České hlavičky nemá nic společného s fotbalem, třebaže by název mohl trochu mást. Jedná se o  zápolení mezi mladými a začínajícími vědci z celé České republiky. Ocenění České hlavičky souvisí s projektem na podpory vědy a techniky Česká hlava.

Tradiční soutěž je určená žákům a studentům základních a středních škol. Soustředí se převážně na technické a přírodovědné obory. Každý soutěžící pošle svoji práci odborné porotě, která posoudí její kvalitu, nápaditost i přínos.

89 prací soutěžilo celkem v pěti kategoriích. Jaké to byly kategorie a kdo ve které uspěl?

Za práce v ekonomické oblasti - cena Merkur - hlavní cena celé soutěže - byl oceněn Martin Baráček z Brna-Řečkovic. Za práci, ve které řešil  ochranu držitelů elektronických platebních prostředků, čili především platebních karet.

Cenu Futura v oblasti technických věd získal Radim Laga z Uherského Brodu. Ve své práci se věnoval tématu elektromagnetickému urychlování feromagnetických projektilů, čili jak v elektromagnetickém poli urychlit vystřelený náboj.

V oblasti informatiky a komunikace získal ocenění Ingenium Marek Fišer z Pardubic . Ten vytvořil program, který dokáže převést ručně napsané noty do digitální podoby, tedy je konec zdlouhavému ručnímu přepisování not.

Ondřej Mikula ze Šumperka získal ocenění Genus v oblasti zdraví a životního prostředí.  Zpracoval  hydrobiologickou studii – čili jak to vypadá s vodou v oblasti Litovelska a Konicka na Drahanské vrchovině.

A v kategorii do 15 let v technických oborech získal ocenění Abraxan Martin Fiala z Pohořelic. Vytvořil počítačovou encyklopedii  Zeměpis Asie, která je přizpůsobená i pro nevidomé.

 

Spolu s vyhlášením výsledků soutěže České hlavičky byly oficiálně představeny výsledky ankety O nejužitečnější vynález historie, kterou spolupořádal internetový server idnes.cz. V této internetové anketě získal nejvíc hlasů internet (což pro uživatele signálů jistě nebude nepochopitelné :), druhé místo patří knihtisku a třetí očkování.

Více informací najdete zde.

Zobrazeno 1101×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio