Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

Jaké to asi bylo před rokem 1989?

19. 11. 2009 10:32
Rubrika: Rozhovory | Štítky: anketa , historie , Proglas , rozhlas , Šmrnc , společnost

V anketě mezi studenty, kteří se narodili kolem roku 1989 jsme zjišťovali, co vědí o době totality. A nutno říct, že když se daly dohromady hlavy asi šedesátky mladých, přišlo se na spoustu zajímavých skutečností. Z ankety vybíráme body, na kterých se shodla drtivá většina respondentů.

Předesílám, že kdyby byl rok 1989, tak by bezpochyby nevysílalo Radio Proglas, a vlastně kromě Českého (Československého) rozhlasu byste nenaladili oficiálně nic. Neoficiálně Hlas Ameriky, Svobodnou Evropu a Radio Vatican.

Ale teď k tomu, jak vidí dobu před rokem 1989 brněnští studenti. Body jsou seřazené podle četnosti, se kterou se ve výpovědích vyskytly.

  1. Nedostatkové zboží: banány, pomeranče, arašidy a vlastně všechno. Na všechno se stály fronty. Zákazník si nemohl vybrat např. barvu nebo vybavení auta. Byl rád, že je po několikadenním čekání získal.
  2. Zákaz nebo velice omezená možnost cestování. Získat devizový příslib a možnost vycestovat třeba jen do několik kilometrů vzdálené Vídně bylo prakticky nemožné. Dokonce se docela obtížně cestovalo i mezi spřátelenými zeměmi východního bloku.
  3. Sice byla plná zaměstnanost, ale pracujíci si nemohli vybrat, kde budou pracovat, bývali přiděleni.
  4. Nebyla svoboda slova. Dnes může každý říct bez obav svůj názor, aniž by se musel bát, že jej někdo práskne. Tehdejší doba byla podle mnohých dobou donašečů, které člověk nemohl odhalit.
  5. Za socialismu nebylo umožněno studovat všem, kteří na školu měli, protože jejich rodiče měli nějaký politický škraloup.
  6. Nebylo žádné soukromé vlastnictví. Všechno bylo všech a nikoho. Proto se lidé ke společným věcem nechovali zrovna přátelsky a ohleduplně.
  7. Špatná úroveň zdravotnictví. O téměř deset let nižší průměrný věk než je v současnosti. Špičková péče byla tehdy poskytována jen VIP lidem. Vedení země lhalo o otázkách zdravotní nezávadnosti životního prostředí nebo potravin které se konzumovaly. Lidé s postižením byli shromažďováni na jedno místo, aby ostatní s nimi nepřecházeli do styku. Teď jsou handicapovaní velice často a bez problémů integrovaní do společnosti.

Studenti tehdejší dobu vidí jako zlou, nepravdivou a shodují se na tom, že dnes je lépe, přestože vše není zdaleka ideální. Například morálka politiků, špatná vymahatelnost zákonů, nezaměstnanost. Ale, jak tvrdí většina respondentů, rozhodně by neměnili život dnes za život tehdy.

Zobrazeno 2544×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio