Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

Listopadová recenze: výlet do doby nedávno minulé

12. 11. 2009 19:03
Rubrika: Recenze | Štítky: historie , komunismus , Proglas , rozhlas , Šmrnc , soutez

Prožíváme měsíc listopad. Podle pohledu z okna by se mohlo zdát, že tyto pochmurné dny nemohou přinést nic zajímavého, nic vzrušujícího, nic zásadního. Jenže zdání klame. Právě v tom letošním listopadu bychom měli být nejvýš pozorní vůči tomu, co se okolo nás děje. Strhující je především dvacetiletá vzpomínka na události, jež u nás dostaly označení sametová revoluce. Jinde ve světě symbolizuje konec komunistických despotických režimů v zemích střední a východní Evropy především pád Berlínské zdi.

O dnešních mladých lidech se po právu hovoří jako o první generaci, která si život v komunismu na vlastní kůži nevyzkoušela. I proto jsou pro nás tolik cenné vzpomínky těch, kteří stanuli absurdnímu politickému a společenskému režimu tváří v tvář. Mezi nimi v prvních řadách stály po čtyři desetiletí příslušníci a představitelé křesťanských církví, které ateistická vláda nemohla ke svým záměrům nikterak potřebovat.

Kniha, kterou bych ráda doporučila, vypráví o nejvýznamnějším představiteli katolické církve v Československu mezi lety 1965 a 1989. Byl jím biskup-apoštolský administrátor a pozdější pražský arcibiskup a kardinál František Tomášek. Publikace Bohumila Svobody nesoucí titul Na straně národa je psaná formou vzpomínek. Nejedná se o žádný nudný popis ani soupis strohé faktografie. Autentické vyprávění dokáže pohltit čtenáře, který se rázem ocitá o několik desetiletí dále v historii. Jen si poslechněte krátkou ukázku:

„Po celá 70. léta se šroub protináboženských opatření svíral a omezoval činnost církve stále víc, pokud to vůbec bylo ještě možné. Omezující opatření dosáhla až absurdní dokonalosti: duchovní museli žádat o povolení pro každou maličkost, včetně vzájemných výpomocí v duchovní správě, nebo chtěl-li někdo celebrovat mimo svou funkční oblast. (…) Hlídáni byli i ministranti. Kostelní sbírky se musely vyúčtovávat do posledního haléře a zároveň se kostely zatěžovaly povinným pojištěním, na které se samozřejmě nemohlo vybrat dost peněz. Byla to doba, kdy prý Husák na dotaz Leonida Brežněva na stav církve, prohlásil, že církvi může zakroutit krkem, kdykoliv se mu zachce.“

Kniha je doplněná o mnoho citací z dobových dokumentů – člověk se může začíst například do hlubokého pastýřského listu adresovaného věřícím, který tehdejší biskup-apoštolský administrátor v Praze František Tomášek napsal po svém jmenování do úřadu. Vyprávěním se jako červená nitka vine svědectví o nekonečných vyjednáváních mezi Vatikánem a československou vládou o obsazení prázdných biskupských stolců prakticky ve všech tehdejších diecézích na našem území. Zveřejněné jsou některé rozhovory publikované v tehdejších médiích i zajímavé, místy úsměvné a zároveň mrazivě hrozivé zápisy tajných agentů Státní bezpečnosti, kteří špehovali na nejrůznějších náboženských slavnostech. Postupně se na scéně objevují lidé, jejichž jména známe i ze současnosti – například jeden z tajně vysvěcených kněží Tomáš Halík. Zajímavá je také zmínka o procesu s plzeňskou skupinou katolického disentu v čele s dominikánem P. Dominikem Dukou, dnešním biskupem královéhradeckým.

Kniha Bohumila Svobody Na straně národa je výborným čtivem pro tyto dny. Vykresluje atmosféru doby, kterou jsme my mladší už nezažili, ale jejíž dědictví je stále někde hluboko v nás. Zkuste si ji přečíst – možná si pak víc budete vážit možnosti navštěvovat každou neděli a vlastně i kdykoliv v týdnu křesťanské bohoslužby – aniž bychom přitom museli mít strach, že nás někdo uvidí. Možná zjistíte, že návštěva biskupa ve vaší farnosti třeba při biřmování není něčím samozřejmým, podobně jako velké náboženské setkání, kterého by se účastnili desetitisíce věřících. Po dlouhou dobu bylo něco takého v našich krajích nevídáno.

Mimochodem, pokud byste chtěli tuto zajímavou knížku vyhrát, sledujte rubriku soutěž.

Bohumil Svoboda: Na straně národa. Kardinál František Tomášek v zápase s komunistickým režimem (1965 - 1989). Vydalo nakladatelství Vyšehrad v Praze v roce 2006.

Zobrazeno 1201×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio