Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

U Spirituál kvintetu Zatím dobrý...

19. 11. 2009 16:00
Rubrika: Recenze | Štítky: hudba , Proglas , rozhlas , Šmrnc

Skupina Spirituál kvintet vydává k blížícím se padesátinám novou desku. Jmenuje se Zatím dobrý... a obsahuje pestrou směs hudby. Spirituály klasické, umělé a renezanční polyfonii.  Jak zní Spirituál kvintet po půl století na hudební scéně?

Jedním ze symbolů událostí, které se staly před dvaceti lety, je hudební skupina Spirituál kvintet. Ta v době hluboké totality povzbuzovala a dodávala odvahu hraním písní, kde dobro nakonec vyhraje, i když všechno hraje proti. Skupina, která nepřestává zaplňovat kluby po celé republice i v zahraničí slaví příští rok 50. narozeniny. Z tehdejší sestavy zůstává v kapele lídr, textař a kytarista Jiří Tichota a Dušan Vančura, který do skupiny nastoupil krátce po jejím vzniku.

Dámské duo Zdenka Tichotová a Irena Budweiserová zdobí skupinu už téměř třicet let. Služebně nejmladší jsou Jiří Cerha, jinak také skladatel a kapelník C&K Vocalu, a Jiří Holoubek, který se skupinou začal spolupracovat po tragické smrti Karla Zicha. Spirituál kvintet celá léta hraje hudbu, velice střídmě doprovázenou kytarami s precizním zpracováním vícehlasů. Nutno říct, že takto se prezentuje i na albu Zatím dobrý, které před nedávnem vyšlo.

Skupina zůstává ve svém výrazu taková, jako byla před třiceti lety, kdy jsem ji začal poslouchat. A to v tom dobrém, co ji zdobilo, zdobí jí dál. Znovu narazíme na vynikající vícehlasy (obzvlášť v renesančních  polyfonních skladbách Pláči čest nebo Plány Žána de Lány). Pokud však chcete vědět, o čem se v písních zpívá, musíte zalistovat bookletem, přece jenom pět hlasů a každý z nich si zpívá, co jej zrovna napadne....  Výborným kytarovým kouskem je sólová věc Jiřího Holoubka Hlas shůry. Jiří Holoubek se tak dostává do stejné role jako v minulosti František Nedvěd, nebo Karel Zich, kteří také měli v repertoáru sólové písně s dvanáctistrunnou kytarou. Písně Život z partesů, Daniel (jediná píseň zpívaná v angličtině) nebo Ábel nebo Kain připomínají největší hity kapely z 80.let. Nutno říct, že i díky textům Jiřího Tichoty nebo Dušana Vančury. Už na předcházejícím CD se Jiří Cerha představil jako výborný skladatel a na novince opět ukazuje svoje mistrovství v písních Sedmá pečeť (text Miloše Rejchrta) nebo Zem, kde stále svítá. Píseň, která celé album otvírá – Víc času nám dej, kterou skupině věnovala Pavlína Jíšová - ukazuje s pokorou a s nadhledem ke kulatému půlstoletí kapely. Závěrečná Poslední píseň mluví o tom, co se stane se sborem, který dojde k nebeské bráně, za kterou se zpívá pořád (až na krátkou polední pauzu) a žádná píseň tedy není poslední.

Pokud přemýšlím, v čem se liší současná sestava Spirituál kvintetu od předcházející, vychází mi jako nejvýraznější autorský přínos Jiřího Cerhy. Jeho skladby "konkurují" klasickým spirituálům, je na nich poznat, že jsou z jiného světa a z jiné doby, ale přesto do repertoáru kapely harmonicky zapadají.

Nemůžu opomenout ani booklet alba, ve kterém Jiří Tichota vtipně glosuje jednotlivé skladby.

Spirituál kvintet hraje výborně a dalo by se s nadsázkou říct, že zraje jako víno. Pokud máte rádi výborný vokální zpěv, radost z hudby a zajímavé autorské skladby,  pořiďte si nové CD Spirituál kvintetu, Zatím dobrý… A běžte na jeho koncert; dřív, než zazpívá svou Poslední píseň.

Záznam rozhovoru se členy kapely a zhruba polovinu písní z nové desky si můžete poslechnout v  audioarchivu pořadu Jak se vám líbí (26. 10.).

Luděk Strašák

Zobrazeno 1765×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio