Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

Být sama sebou II: O správné životosprávě i závislostech

2. 12. 2009 22:35
Rubrika: Rozhovory | Štítky: Proglas , rady , Šmrnc , společenství , tipy

Při druhé návštěvě CENAPu jsme s Anetou hovořili o závislostech. Jestlipak víte, že člověk může být závislý i na něčem tak neškodném, jako je čokoláda? Pokusila jsem se také svést Anetu, aby na vlastní plíce vyzkoušela vůni cigaretového kouře. Co myslíte, nechala se přesvědčit? Abychom ale nezůstali jen u negativních záležitostí a připojili také nějaká ta pozitivní doporučení, bavili jsme se i o správné životosprávě.

Znáte to, člověk v ranním spěchu zapomene snídat, ve škole o přestávkách dohání to, co se nestačil naučit doma a svačinu hodí za hlavu, oběd jaksi zhltne a když už je večer zase zpátky v kuchyni, nahází do sebe pár rohlíků. Takhle ovšem ne, dámy! Pár zajímavých rad o správné životosprávě nabídla Aneta Kurialová z brněnského Centra naděje a pomoci. Hovořila také o různých druzích závislosti. Narazila i na téma bulimie a anorexie. Kde se bere pocit dívek, že jsou příliš tlusté? Pozor kluci! Stačí jedna nevhodná poznámka na adresu dívčího vzhledu a neštěstí je na světě.

Aneto, minule jsme skončili u společenské etikety a řeči těla. O čem se budeme bavit tentokrát?

Tak například závislosti. Co se týče tohoto tématu rozebíráme s dívkami na našich kurzech různé druhy závislostí, alkohol, drogy, ale pozor, existuje i závislost na čokoládě, na práci a podobně. Napřed je to jen takový experiment, kdy si člověk dává občas. Pak nastoupí lehká a potom taková ta těžká závislost. To je nejhorší stadium pro člověka.

Už se i mladé dívky setkávají s nějakými druhy závislostí, třeba i ve svém vlastním životě?

Nejvíc se setkáváme se závislostí na sladkém :-) I když to je taková ta příjemná závislost. Dívky říkají, že mají rády čokoládu, ale to asi každý z nás. Tím ony vlastně řeší stresové situace. Občas se potkávají s kouřením a tak dále. Zatím se tomu holky vyvarují a je dobře, že si velice často uvědomují následky tohoto chování.

Dá se poradit, jak si odvyknout nějaké škodlivé závislosti?

Například to kouření?

Třeba.

Tak my jim hlavně radíme, ať vůbec nezačínají. To znamená, že si tady zkoušíme i takové to odmítnutí. Protože  nátlak na děvčata i kluky je opravdu veliký, teď to vidíme opravdu všude. Takže my se snažíme, aby to ani nepokoušely. Pokud už by začaly, tak by si měly uvědomit, jaké následky by to mohlo mít.

Výborně. Tak to já si tě můžu hned vyzkoušet. Já se tě pokusím navést, aby sis šla se mnou zapálit. A ty mi předvedeš to odmítnutí, protože to by mě zajímalo. Řekněme, že jsme ve škole, je přestávka a děcka odcházejí ven kouřit. Tak Aneto, ty nepůjdeš s náma? Pojď, vždyť tam je skvělá parta. To není jenom o kouření, ale my si taky povídáme, řešíme různý věci... Pojď se mnou...

Ne, děkuju. Já bych si radši povídala bez toho. Třeba zajdem někam do cukrárny.

Ale nedělej, to není zas takový smrad. Je to dobré, se ti uleví, máš potom hned lepší náladu.  Aspoň to vyzkoušej...

Ne, ne, díky. Opravdu ne.

Trháš partu! My tam všichni chodíme a ty tady vždycky sedíš sama o přestávce v lavici. To už ti není trapný?

Já radši budu sedět tady sama, než abych si kazila zdraví.

...hmmm. Tak Anetu jsem nepřesvědčila, aby si se mnou šla zapálit :-) ... To je dobře :-) Asi je to i rada pro ostatní dívky, že s různými svůdníky je lepší nezabředávat do rozhovoru a spíš si trvat na tom svém.

Taky hovoříte s dívkami o spravné životosprávě...

U té zdravé výživy zdůrazňujeme to, že jídlo patří mezi základní biologické potřeby. Časté chyby ve výživě jsou nedostatek tekutin, jednostranný, málo pestrý jídelníček. V dnešní době mají dívky často nedostatek mléčných výrobků. Doporučujeme tipy pro zdravou výživu: denně si vzít přibližně šest stejně velkých porcí jídel, jíst tmavé pečivo, vyvarovat se tomu bílému, zvýšit příjem zeleniny. Dále se bavíme i o poruchách příjmu potravy. To znamená, že upozorňujeme na anorexii a bulimii, říkáme dívkám proč do toho ty holky spadnout jak se tomu vyvarovat a jak s tím bojovat.

Jaké jsou důvody, proč dívky nejsou spokojené se svým tělem?

Je to takové to období 12 až 18 let a je to většinou nějaké popuzení rodičů: Ty máš velký zadek! Nejez, budeš tlustá! To všechno má na dívky velký vliv. Taky samozřejmě kluci ve škole, prochází pubertou a pokud se třeba posmívají, že holky mají akné, tak ony si to berou blíž k srdci.

Tolik s Anetou o závislostech a správné životosprávě. V některém z příštích vydání Šmrncu se budeme dotřetice bavit o kosmetice a taky o tom vlastně nejdůležitějším, o vztazích. Takže se těšíme na slyšenou :-)

 

 

Zobrazeno 1620×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio