Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

Recenze: Muž, který byl Čtvrtek

18. 12. 2009 10:46
Rubrika: Recenze

Gilbert Keith Chesterton, britský spisovatel a významný křesťanský myslitel, je autorem mnoha esejů, polemik a kritik (Ortodoxie, Heretikové ad.) Mimojiné psal také fantaskní a detektivní příběhy. V jedenáctém vydání Šmrncu jsme představili jeho asi nejslavnější detektivní novelu Muž, který byl Čtvrtek.

Muž, který byl Čtvrtek – to je název detektivní novely britského spisovatele  a křesťanského myslitele Gilberta Keitha Chestertona, která poprvé vyšla na počátku minulého století. Možná ji budete znát pod jménem Kamarád Čtvrtek nebo Anarchista Čtvrtek. Tato novela je považována za autorovu nejlepší beletristickou knihu – výrazně ovlivnila vývoj světové fantastické literatury a tvorbu například C. S. Lewise, Karla Čapka, Tolkiena a dalších spisovatelů.

Scotland Yard naverbuje romanticky založeného básníka Gabriela Symea do svých služeb. Syme dostane veliký úkol. Má proniknout do tajné anarchistické organizace, odhalit její členy a zabránit tak dalším zločinům. Syme nejprve musí přesvědčit o svém anarchistickém smýšlení místní zločineckou jednotku. Když prokáže, že je skutečně schopen jednat a má ty pravé ideály, je vyslán do Londýna, na zasedání špiček anarchistické organizace. Syme obdrží zvláštní krycí jméno – Čtvrtek. Na prvním jednání je kromě Syma přítomno dalších šest mužů – také oni mají jména podle dní v týdnu – Pondělí, Úterý, Středa, Pátek, Sobota. Nejvyšším vůdcem a hlavou celého spolku je záhadný pan Neděle. Nejdříve je Syme nesmírně opatrný, má strach ze svého prozrazení a snaží se bez problémů začlenit do anarchistické skupiny. Být anarchistou je však mnohem těžší, než očekával. Po napínavé noční honičce Londýnem vychází najevo, že jeden z jeho anarchistických kamarádů – je také policista v přestrojení. A na dalších stranách začíná celá detektivka neuvěřitelně rychlým tempem gradovat. Počet falešných a skutečných identit totiž narůstá… Gabriel Syme zjišťuje, že mezi anarchisty je převlečených policistů mnohem více, že… ale to už nebudu prozrazovat.

Muž, který byl Čtvrtek je nejen brilantní detektivkou s nápaditou zápletkou a svižným dějem, od kterého se stěží odtrhnete. Především je to příběh o lidském strachu a slabosti být sám sebou. Je to příběh o naprostém chaosu a zároveň o řádu ve společnosti. Je to příběh o tom, jak absurdní a zároveň komické jsou někdy naše zdání a představy, jimiž se necháváme ovlivňovat. Novela Gilberta Keitha Chestertona Muž, který byl Čtvrtek vyšla v letošním roce v nakladatelství Rozmluvy.

Terezie Stoszková

Zobrazeno 1812×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio