Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

Vánoční koleda ve 3D

10. 12. 2009 11:39
Rubrika: Recenze | Štítky: film

Vánoce jsou za dveřmi a s nimi přichází i řada příběhů pro pohlazení duše. Jednou z nestárnoucích klasik je i přes 150 let stará povídka Charlese DickenseVánoční koleda. Tento anglický literární skvost se během let setkal s velkým množstvím filmových zpracování a na jedno takové Vás dnes chci pozvat do kina.

Příběh o lakomém Vydřigrošovi, kterého navštíví během jedné noci tři duchové Vánoc a změní tak jeho pohled na svět, inspiroval režiséra, scénáristu a producenta Roberta Zemeckise k vytvoření renderovaného celovečerního filmu. Díky 3D technologii je divákovi umožněn intenzivní vstup do děje a dětem i dospělým se tak v celé své kráse i ošklivosti ukazuje svět Anglie první poloviny 19. století. Dickensova povídka dýchající ponurou zimní atmosférou i hřejivou laskavostí Vánoc se v tomto podání zcela jistě zapíše mezi evergreeny světové kinematografie.

Toto filmové zpracování Vánoční koledy se věrně drží své knižní předlohy. Příběh je na plátně tak strašidelný a emotivní, jak může čtenář Dickense očekávat. Celému provedení výrazně napomáhá krásná hudba. Nezapomenutelná je především píseň God Bless Us Everyone v podání Andrey Bocelliho. Nemohu opomenout fantastické výrazy Jima Carryho v hlavní roli. Díky moderní technologii bylo možné nasnímat obličejovou mimiku tohoto populárního hollywoodského komika pro ztvárnění hned několika postav, se kterými se divák na plátně setká. Jedná se jak o hlavního hrdinu ve všech životních etapách, tak i o Duchy Vánoc.

Osobně nemám co filmu vytknout – líbil se mi. Nemohu ovšem nedat malou radu těm, kteří chtějí do kina vzít své pětileté sourozence. Připravte je na to, že se budou trochu bát. Dickens Vánoční koledu netvořil jako pohádku, ale spíš jako příběh s morálním ponaučením a všudypřítomným sociálním podtextem. V promítacím sále jsem několikrát zaslechla slabý dětský hlásek: „Mami, já se bojím...“ A opravdu. Někteří duchové mohou malým dětem působit tak trochu špatné sny. Jelikož je ovšem Šmrnc pořadem pro mladé, nepředpokládám, že by Vás toto mé malé upozornění mohlo odradit. Vždyť trochu toho tajemna k vánoční atmosféře také patří.

Vánoční koleda, USA, 2009. Režie: Robert Zemeckis, Hrají:Jim Carrey, Gary Oldman, Robin Wright Penn, Peter Cratchit, Colin Firth.

Zobrazeno 1052×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio