Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

Hurá na ples! Pár dobrých rad pro slavnostní večer.

27. 1. 2010 23:30
Rubrika: Tipy | Štítky: ples , Proglas , rozhlas , Šmrnc

Nastal správný čas vyrazit na ples. Jak se obléct? Co nezapomenout? A jak si netrhnout ostudu? Několik málo rad vám můžeme nabídnout, ale jedinečný zážitek nikomu nezajistíme. Průběh večera bude záležet především na vás. I na plese je možné myslet na druhé: měli by se ve vaší společnosti cítit dobře.

Lenka: Příprava na ples začíná už doma. Je třeba vybrat vhodné šaty. Je dobré si uvědomit, na jaký druh plesu se chystáme. Nejspíš to bude reprezentační ples školy nebo nějakého spolku. Slavnostnější bývají gala nebo benefiční plesy. Řekněme tedy, že vyrážíme na ples reprezentační. Pánové nic nezkazí tmavým oblekem a vhodně sladěnou košilí a kravatou. Nosí se ledacos, ale fialovou košili se žlutou kravatou raději nezkoušejte. Dámy by se měly na ples vypravit v dlouhých šatech, případně v sukni s halenkou. Délka sukně může být o něco kratší, ale nepřežeňte to! Pokud mají šaty krátký rukáv, nebo jsou pouze na ramínka, mohou se dívky přiodít vhodným šálem. Péřové boa si ale schovejte až na karneval.

Luděk: Tak, jak mi sedí oblečení?

Lenka: Luďku, a co ty ponožky?

Luděk: Vždyť jsou čitý, podívej, jenom září!

Lenka: No právě. K tmavému obleku si zásadně bereme tmavé, nejlépe černé ponožky. Tyhle bílé si oblečeš, až půjdeš na tenis. Tak, ještě vyčistíme ty zaprášené boty…

Luděk: ...a můžeme vyrazit.

Lenka:  A co květina?

Luděk: Jaká květina?

Lenka: Květinou partnerku nikdy neurazíš. Stačí jedna růže, to je milý začátek hezkého večera.

Luděk: A když ji budu chtít vyzvat k tanci, jak to udělám?

Lenka: Zeptáš se: „Smím prosit“? Nebo: „Půjdeme si zatančit“? A poté, co dostaneš kladnou odpověď, zvedneš se od stolu, přidržíš dámě židli, nabídneš jí pravé rámě a odvedeš na parket. Po skončení taneční série ji stejným způsobem zase doprovodíš zpět na místo. Pamatuj ale na jednu věc: Při tancování je důležité jak zvládnout krokové variace, tak také vést vhodnou konverzaci. Ne příliš vlezlou, ani o tématech, která partnerce očividně nic neříkají. Zkrátka tak přirozeně.

Luděk: „Ale takový tanec, to člověka zmůže. Neměli bychom se zapomenout občerstvit.“

Lenka: „To je dobrý nápad. Můžeš se zeptat dámy nebo i dalších spolustolovníků, jestli si nedají něco k pití. Pokud nemáš hluboko do peněženky, můžeš je i pozvat. Samozřejmě, že ples je příležitostí, při které se také konzumuje alkohol. Pokud vám je méně než osmnáct, neměli by vám na baru alkoholické nápoje podávat. Ani starší by to ale neměli přehánět. Na plese se především tančí, takže všichni by měli být schopní udržet se na nohou. Na ples se nechodí proto, abychom dělali sobě a svým blízkým ostudu.“

Luděk: Taky si můžeme jít koupit tombolu! Třeba něco vyhrajeme.

Lenka: Hlavní ceny se losují většinou o půlnoci. Potom už je čas začít přemýšlet o tom, kdy půjdeme domů. Hudba už hraje poslední kus, je čas jít spát.

 

 

Zobrazeno 2375×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio