Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

Studenti na Velehradě převzali štafetu

6. 5. 2010 11:13
Rubrika: Reportáž | Štítky: Proglas , akce:sv10

Každé dva roky putují vysokoškoláci na Velehrad. Letošního setkání se zúčastnilo téměř 700 studentů i absolventů, mladší generace přebírala štafetu od té starší a to v širším rámci přednášek, workshopů, koncertů a modliteb. Jak se víkend na Velehradě vydařil? O tom už naše reportáž. Pokud dočtete až do konce, budete se moci zapojit také do tematické soutěže.

Štafeta - máš to ve svých rukou. Proč právě toto téma? Prý si desátý ročník Studentského Velehradu žádá jakési zhodnocení, ohlédnutí, setkání s dřívějšími generacemi vysokoškoláků a hlavně rozhodnutí vyrazit na svůj úsek trati - tak téma komentovali pořadatelé akce z Vysokoškolského katolického hnutí. Jubilejní setkání studentů tentokrát začalo vskutku netradiční slavností - v pátek 30. dubna, právě ve chvíli, kdy se vysokoškoláci začali na známé poutní místo z různých směrů scházet a sjíždět, konal se ve zdejší bazilice pohřeb kardinála Tomáše Špidlíka. Nutno přiznat, že osobnost takového významu zavítala na Studentský Velehrad asi poprvé. I když sám Tomáš Špidlík, tehdy ještě nekardinál, s vysokoškoláky na jejich pouti debatoval už v roce 1994. V archivních záznamech o tomto ročníku Studentského Velehradu se píše: "Největší zájem byl o přednášku otce Špidlíka. Studenti říkali: I kdyby otec Špidlík stál a mlčel, tak na něho půjdeme." Snad bychom mohli říct, že i od zesnulého kardinála studenti tentokrát na Velehradě přebírali štafetu. Pomyslet se na to ale dá jenom s ostychem. Ale koneckonců - máme to ve svých rukou, ne?

Udělejme ale ještě krok spátky. Tedy spíš mnoho kroků, protože dříve, než mohlo na Velehradě cokoli začít, vydaly se odhodlané skupiny poutníků z univerzitních měst na Velehrad pěšky, případně na kole. Z Brna na cestu vyrazila skupina asi dvaceti poutníků, mezi nimi také Hanka s Kubou (audio MP3)Hanka s Kubou. Prý byla cesta příjemná: "Mně se moc líbilo, že když jsme přicházeli k Velehradu, udělali jsme takové společné ukončení, takže to mělo i duchovní atmosféru. A hlavně jsme se všichni těšili do sprch," řekla Hanka. Právě onu "duchovní atmosféru" měl na starosti především otec Jan Pacner (audio MP3)otec Jan Pacner, vojenský kaplan Univerzity obrany Brno. Putování na Velehrad prožíval specifiky, protože jako student kdysi v 90. letech sám absolvoval vůbec první z řady vysokoškolských poutí.

Letošní Studentský Velehrad se vyznačoval vyšší koncetrací absolventů, kteří byli na jubilejní desáté setkání zvlášť zváni. Jednou z dřívějších studentek a také organizátorek byla také Karin Jajtnerová, které tentokrát dorazila na Velehrad nejen s miminkem, ale také s rodinou, do níž se přivdala, totiž s manželi Pavlem a Ludmilou Jajtnerovými. Ano, ano, odhadujete správně. Velvyslanec Pavel Jajtner byl také jedním z přednášejících hostů. Ale zpět ke Karin (audio MP3)zpět ke Karin. Jak se jí na Velehradě líbilo? "Já se cítím úplně skvěle, poněvadž poprvé jsem měla možnost účastnit se také přednášky. Vždycky doposud jsem byla v organizačním týmu, takže z toho vlastního programu jsem neměla až tolik. Teď si to mohu plně vychutnávat."

Během přednášek se mohli vysokoškoláci i absolventi setkat například s ekonomem Tomášem Sedláčkem, s pastorálním teologem Alešem Opatrným, psychologem Jeronýmem Klimešem nebo s pražským světícím biskupem Václavem Malým (audio MP3)biskupem Václavem Malým. Ten mimo jiné řekl: "Situace menšiny má veliké výhody. Především to klade nárok, aby každý vydával počet ze své víry." Tolik alespoň krátká ukázka jedné přednášky. A jak se líbily ty ostatní? Slyšet můžete v anketě (audio MP3)v anketě.

Večery patřily odpočinkovému programu. Pátek nabídl varhanní koncert Ondřeje Muchy, který krásně rozezněl veleradskou baziliku. V sobotu slavil úspěch projekt Harmonia Laudes - hudebníci z několika souborů předvedli taktéž v bazilice koncert, na němž zazněl styl zvaný symphonic art rock. Ve stejou dobu hrála účastníkům Studetnského Velehradu také ostravská kapela Nad čarou. Ta se posluchačům Proglasu představila blíž, poslechněte si exluzivní rozhovor (audio MP3)exluzivní rozhovor :-) Titulní píseň z posledního alba skupiny Nad čarou Tvé srdce nasazujeme tentokrát také do Šmrncparády. Pokud se vám líbí, nezapomeňte pro ni hlasovat.

Co říct závěrem? Akci musí zhodnotit především sami účastníci, tudíž vy. Pro mě osobně je zázrak, že se každý druhý rok najde nová parta bláznů, kteří jsou ochotní v čase mezi přednáškami, zkouškami, psaním diplomových prací a skládáním státních zoušek zorganizovat pro druhé takhle velkou akci. A co v roce 2012? Nechcete se taky zapojit?

Na závěr slibovaná soutěž: Víte, ve kterém roce se konala první pouť vysokoškoláků na Velehrad? Psát můžete na emali [email protected] Na vítěze čeká tričko Studentského Velehradu.

Foto: Petr Polanský

Zobrazeno 1474×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio