Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

Mladí se mohou "dotknout" historie díky projektu Stopy totality

23. 11. 2010 16:13
Rubrika: Zpravodajství

Vyhledat ve svém okolí lidi, kterým do života zasáhl komunistický režim, zdokumentovat jejich osudy a nechat se tak vtáhnout do historie nedávno minulé - takovou příležitost mají studenti od 12 do 19 let. Sdružení Zapomenutí pro ně připravilo projekt Stopy totality, kterého se mohou zúčastnit celé školní třídy, případně i jednotlivci. Jeho hlavním cílem je umožnit mladým, aby se setkali s pamětníky a objevili dosud neznámé příběhy.

Projekt Stopy zapomenutí volně navazuje na dřívější program Zmizelí sousedé, jenž se týkal osudů židovských obyvatel našich měst. Tentokrát by se žáci i celé školní třídy měli zajímat o období mezi lety 1945 a 1989. Koordinátorka projektu  Marta Vančurová k tomu řekla: "Jde nám o tom, aby našli lidi, kteří nejsou nějak slavní, ale vyprávějí třeba svým prapravnoučatům. Právě tyto syrové výpovědi mají zvláštní sílu a moc."

Nucený souhlas, poslech rádia i zničená řeholní společenství

Organizátoři pro inspiraci nabízejí tři témata, jimiž se mohou studentské práce zabývat. Pod názvem Podepiš! si mohou všímat lidí, kteří odmítli vstoupit do Jednotného zemědělského družstva, komunistické strany nebo spolupracovat s StB. Další téma se týká poslechu a podpory vysílání Rádia Svobodná Evropa, třetí se zaměřuje na Akci K z roku 1950, při níž komunisté zlikvidovali kláštery a internovali tisíce řeholníků a řeholnic. Studenti si ale mohou najít i vlastní námět. Důležité je dodržet tři kritéria: "Je třeba vyjít z místních zdrojů, z výpovědi pamětníka, kterého žáci sami najdou. Text žáci doplní místními fotografiemi a dokumenty a do třetice musí výsledky své práce srovnat s dokumenty z úsředních archivů," uvedla Vančurová.

Přihlášky už do 15. prosince

S dokumentací zajímavých osudů obyvatel komunistického Československa, se mohou studenti zapojit do projektu, jehož výstupem bude výstava vybraných prací, webová prezentace a další studijní materiály. Bádání by ale mělo obohatit samotné řešitele. Zapojit se mohou i jednotlivci, program je ale primárně určený pro třídní kolektivy. Práce totiž může zaujmout i ty žáky, které dějepis obvykle nebaví. Předběžné přihlášky je třeba odeslat do 15. prosince. Uzávěrka odevzdání prací o minimálním rozsahu deset stran textu obohaceného o fotografie a dokumenty je 30. června 2011. Podrobnosti najdou zájemci na webu stopy.totality.sblog.cz.

Zobrazeno 1059×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio