Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

Nobelova cena míru a prázdné křeslo

17. 12. 2010 11:50
Rubrika: Zpravodajství

Nobelovu cenu míru letos získal čínský disident Liou Siao-po. Ve Šmrncu jsme například zjistili, že tento muž má velmi pozoruhodné jméno, které se stává jazykolamem, pokud je chceme vyskloňovat podle naší gramatiky. Ale nejen to. Především jsme se podívali na to, čím Liou, toho času v čínském komunistickém žaláři, zaujal pozornost nobelova výboru.

Nobelova cena míru se udělovala v norském Oslu v pátek 10. prosince – ve výroční den přijetí Všeobecné deklarace lidských práv. Liou, který si odpykává nespravedlivý trest 11 let vězení, se slavnosti zúčastnit nemohl. Pro cenu chtěla do Evropy přicestovat jeho manželka Liou Sia ale ani jí, ani žádnému jinému příbuznému čínské úřady nedovolily vycestovat ze země. Navíc komunisté v zemi zablokovali televizní vysílání zahraničních stanic, které by mohly nabídnout Číňanům přímý přenos ze slavnostního udílení. Na ceremoniálu tak místo Lioua křičelo do světa prázdné křeslo. A i když se čínská vláda snaží tvrdit něco jiného, viděl ho celý svět.

Liou nemá daleko ani k českým zemím. V roce 2008 se nechal inspirovat československou Chartou 77. Podobně jako našim tehdejším disidentům se ani jemu nelíbí, že komunisté v Číně nezachovávají lidská práva, ačkoli jejich ochranu mají zakotvenou v právním řádu. Porušují tak zákony vlastní země. Bylo to právě autorství Charty08, které přispělo k Liouovu zatčení. "Co je důležité, tato charta kromě požadavků, aby byla v Číně dodržována lidská a občanská práva, také vyjadřuje myšlenku univerzality lidských práv. A to je důležité. Je to výzva oficiálním čínským představitelům, aby už přestali balamutit svět tím, že Čína chápe lidská práva jinak, tudíž že se nemůže přizpůsobit standartům, které vznikly v západní Evropě a ve Spojených státech amerických," komentoval působení letošního držitele Nobelovy ceny míru biskup Václav Malý, předseda Rady Iustitia et pax - Spravedlnost a mír při České biskupské konferenci.

Zobrazeno 763×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio