Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

Reorganizace, optimalziace nebo redukce sítě středních škol?

4. 2. 2011 12:35
Rubrika: Reportáž

Středoškoláci se opět dostali do zorného úhlu politických představitelů. Ještě není uzavřená otázka státních maturitních zkoušek a už je na stole plán na reorganizaci sítě středních škol. Co se pod oním slovem "reorganizace" skrývá? A do jaké míry jsou tajuplné termíny "optimalizace" a "redukce" synonymem?

Ministr školství Josef Dobeš se v Praze setkal s hejtmany našich krajů, aby se spolu pobavili o osudu středních škol. Jsou to právě hejtmanství, která mají jejich správu na starosti. K veřejnosti zatím pronikají pouze kusé informace. "Reorganizace" by se měla týkat například omezení počtu víceletých gymnázií a také slučování či rušení některých škol. Proti tomu se ozvali studenti v některých městech.

Jak oznámil ministr Dobeš, do čtyř let by se měl u nás snížit počet víceletých gymnázií. Napříště by je mělo navštěvovat pět procent populačního ročníku oproti současným deseti. "Ze všech krajů přicházejí informace o tom, jak osmiletá gymnázia v tom ohromném množství, jak jsou nastaveny, devastují úroveň základních škol," uvedl ministr. Kterých škol konkrétně by se rozhodnutí mělo týkat, politici nesdělili. Kraje by na toto téma měly jednat v březnu. Ve školním roce 2011/2012 by ale měly školy fungovat stejně jako doposud. Případné změny by se týkaly až roku následujícího.

Právě rušení víceletých gymnázií vyvolává nejvíce negativních reakcí ze strany veřejnosti, uvedla radní pro školství z kraje Vysočina Marie Kružíková. "Podali jsme návrh, že by bylo dobré, aby víceletá gymnázia byla pouze v okresních městech, protože v těch ostatních to vypadá tak, že kdo se přihlásí je přijat. Nejedná se tedy o výběrovou třídu. Na toto jsme zaznamenali největší odezvu. Kupodivu nikdo se nezaobírá tím, co udělat s učňovským školstvím a aby technické obory měly více zájemců, protože firmy stojí o tyto absolventy nejvíce," dodala. Radní Kružíková také vysvětlila, že plán na reorganizaci sítě škol je zatím ve formě návrhu a nejlepší řešení kraj hledá v diskuzi s těmi, komu situace ve školství není lhostejná. "V žádném případě nechceme zavírat a rušit žádné školy a obory. Chceme, aby nabídka zůstala zachovaná. Musíme ale reagovat na to, že ze základních škol bude vycházet méně dětí," sdělila. Demografická čísla jsou jedním z argumentů, proč kraje o zásahu do struktury středního školství uvažují.

Kraj Vysočina obdržel petici například z Gymnázia ve Velkém Meziříčí. Zachování této školy podpořilo na 850 jejích absolventů a více než 2000 lidí z širší veřejnosti. "Máme petice dvě. Jedna je za absolventy, protože studenti do 18 let se k petici vyjadřovat nemohou. Druhá je rodičovská. Obě mají jedno téma, zachování samostatnosti Gymnázia ve Velkém Meziříčí. Jedná se nám o to, aby škola zůstala tím, čím po 111 let je, to znamená gymnáziem," sdělila pedagožka Eva Kočí Valová. Ve městě působí ještě hotelová škola a střední odborné učiliště. O sloučení všech tří kraj také uvažuje.

O tom, že mladí se zajímají o osud svých škol, svědčí protest, který v pondělí uspořádali studenti ze severočeského Frýdlantu, kde kraj uvažuje o sloučení zdejšího gymnázia a lesnické školy. Ulicemi Liberce prošli s průvodem „pohřbívajícím vzdělanost“. "Tato akce je spíše symbolickým vyjádřením nesouhlasu. My do této chvíle jsme komunikovali a stále komunikujeme s politiky z kraje i s poslanci a dalšími představiteli. Dnes jsme se pustili do nadsázky," řekla za mladé aktivisty Charlota Dědková.

A jak je na tom vaše střední škola?

Zobrazeno 1509×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio