Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

Apologetika aneb Obhajoba víry s P. Janem Balíkem

21. 3. 2011 12:50
Rubrika: Rozhovory
Apologetika aneb Obrana víry je teologickou disciplínou, která hledá racionální důvody pro víru. Ve Šmrncu vám nabídneme seriál, kde se apologetice budeme věnovat. Budeme hovořit o tématech, o kterých spolu diskutují křesťané i nekřesťané a o kterých jste určitě diskutovali i vy. Homosexualita, umělé oplodnění, zlo ve světě a další. V prvním dílu nám P. Jan Balík vysvětlil, proč by vůbec měl být křesťan vzdělaný ve své víře.

P. Jan Balík (1965) působí ve farnosti v Praze-Strašnicích. Mnozí si jej budete pamatovat z doby, kdy byl ředitelem Sekce pro mládež ČBK. Je autorem celé řady knih pro mládež a působí v redakci časopisu IN. Je mediálně zdatný a jsme rádi, že cyklus o apologetice můžeme připravovat právě s ním.

V prvním dílu naší Apologetiky jsme se bavili o tom, proč by měl být křesťan schopný mluvit o důvodech své naděje, jak to vyžaduje svatý Petr v jednom ze svých mailů, pardon, dopisů. Otec Balík k tomu říká:

Dnešní doba přeje specializaci. Jeden z Murphyho zákonů mluví o tom, že odborník je člověk, který toho ví čím dál více o čím dál méně věcech. Dokonalosti dosáhne tehdy, až ví úplně všechno o ničem. Pokud jsem zaměřený na jednotlivosti, nemůžu vidět celek a nemohu znát ani základní informace z ostatních lidských oborů. Člověk by měl znát alespoň základy dějin světa a dějin své země, filozofie a kultury, aby nebyl manipulovatelný. To stejné platí u věřících o víře. Zvlášť v naší společnosti je především katolická církev spojována s nejrůznějšími nepravdami a odbývána stále stejnými, často nepravdivými frázemi.

Dalším důvodem, proč znát svoji víru, je pohled na celistvost člověka. Máme rozum, vůli, cit, jsme stvořeni pro vztahy. A víra má zasáhnout celého člověka. Náš rozum by měl zhodnocovat nejrůznější poznání a měl by přenášet poznané do konkrétního života. Nelze prožívat víru povrchně pouze jako cit. Víra má zasahovat i do našich vztahů - tady má svůj význam diskuze a společné poznávání víry, případně předávání víry.

Benedikt XVI. říká (volně parafrázováno): "Je třeba, aby kráčela ruku v ruce víra a rozum. Víra bez rozumu se může stát manipulativní, rozum bez víry se může stát prvkem, který ohrožuje celou lidskou společnost (zbaně hromadného ničení apod.)."

Měli bychom umět spojovat svoji odbornost s pohledem víry. Např. věřící lékaři by se měli na svoje povolání dívat i z hlediska víry. Žít odpovědné křesťanství v celém životě.

Když nám v rozhovoru s druhými docházejí argumenty, je to výborné, protože víme, co studovat. A kde studovat? Otec Jenda doporučuje Katechismus katolické církve (který by měl přečíst každý středoškolák), Kompendium sociální nauky církve (pro všechny ekonomy, politology, historiky, antropology a další).

Měli bychom prožívat víru jako poklad, který je celistvý a má ovlivnit můj život v nejrůznějších rozměrech. Potom můžu nabízet evangelium i ostatním jako něco, co člověka obohacuje.

V dalších dílech Apologetiky se Šmrncem se budeme věnovat některým "sporným tématům podrobně. Jako první přijde na řadu téma Homosexualita a katolická církev. Pokud byste měli konkrétní dotazy nebo náměty, pište nám je na adresu [email protected].

Zobrazeno 1678×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio