Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

Náhradníci

10. 11. 2009 10:15
Rubrika: Recenze | Štítky: film , Proglas , rozhlas , Šmrnc

Náhradníci (2009)

Dlouho očekávaný film Náhradníci přišel do českých kin začátkem minulého měsíce. Hlavní roli v něm ztvárnil Bruce Willis, známý jako ten, který přežije každou Smrtonosnou past. Film Náhradníci režiséra Jonathana Mostowa je adaptací stejnojmeného sci-fi komixu Roberta Vendittiho. Děj je zasazen do nedaleké budoucnosti, v níž už lidstvo netrápí ani nemoci či kriminalita. Proč? Protože tu máme "Náhradníky", robotické bytosti ovládané jejich vlastníky z pohodlí domova.

Film se dotýká řady etických otázek. Jednou z nich je anonymita, kterou známe z dnešních internetových chatů. Dalším zajímavým tématem je hledání rozdílů mezi žitím za uměle vytvořenou bytost a plnohodnotným prožíváním vlastního života. Náhradníci poukazují také na další závažnou otázku dnešní doby. A to, jak komerční společnost dokáže zneužít dobré myšlenky a věci pro svůj vlastní prospěch.

Film po technické stránce zapadá mezi klasickou řemeslnou práci, takže ničím nevyniká. Scénář má dobrý nápad, ale celkovou kvalitou rozhodně neoslní. Bruce Willis podává standartní výkon, který nám připomene jeho slavnou éru devadesátých let. Pokud chcete zajít na film, který funguje jako klasická oddychovka, ale zároveň si u něj můžete uvědomit několik naléhavých otázek dnešní doby, neváhejte s návštěvou kina.

autor Kateřina Trmačová

 

Zobrazeno 1164×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio