Můžete nás slyšet každou středu ve 22 hodin na Radiu Proglas.

Něžná i zádumčivá Dívka s pomeranči

10. 11. 2009 10:52
Rubrika: Recenze | Štítky: kniha , Proglas , recenze , Šmrnc

Jemná, něžná a přitom naléhavá, týkající se základních otázek života – tak by se dala charakterizovat kniha norského spisovatele Josteina Gaardera Dívka s pomeranči. Příběh přináší kontrast mladé, zasněné lásky a bolesti končícího se života. Přečtení této knihy nebude ztraceným časem.

Ačkoli je jedním z jejích stěžejních prvků zamilovaný příběh, není kniha zdaleka jenom pro dívky. Vždyť hlavním vypravěčem je patnáctiletý Georg, který čte dopis od svého otce. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby Georgův otec nebyl už jedenáct let mrtvý. Těžká nemoc jej vyrvala z tohoto světa, když byly malému čtyři roky. Ještě před svou smrtí se Jan Olav rozhodl svěřit svému synkovi tajemství dívky s pomeranči, do níž se ve svém mládí zamiloval. Dopis ale nepíše jen kvůli ní – svému synovi posílá do budoucnosti naléhavou otázku, na kterou má Georg sám odpovědět. Není překvapivé, že otázka, kterou klade umírající člověk, se týká života a smrti. Zajímavé na ní je, že nutí i samotného čtenáře, aby se pokusil najít vlastní odpověď. Gaarder se ani v této své knížce nesnažil zamlčet profesní dráhu filosofa, podobně se filosofii v beletristickém duchu věnoval také ve své předchozí knize – Sofiin svět. Ale vraťme se zpátky k Dívce s pomeranči.

Jan Olav, Georgův otec, ještě jako student potkal v tramvaji dívku nesoucí plnou náruč pomerančů. Zaujala jej na první pohled a zdálo se, že i ona se na něj upřeně zadívala. V jednom okamžiku se mu podařilo - s jistou dávkou nešikovnosti, ale s dobrým úmyslem - vyrazit dívce pytel pomerančů z ruky. Rozkutálely se. Oba mladí lidé společně vystoupili, dívka prohodila pár slov a pak zmizela. Podruhé ji Jan Olav potkal v kavárně – a kupodivu měla opět náruč plnou oranžového ovoce. Pro mladíka tím začíná napínavé pátrání plné otázek – kdo je ta dívka? Je anebo není mu povědomá? Proč stále kupuje desítky pomerančů? Postupně jej hledání zavede až do španělské Sevilly, kam neváhá pomerančovou vílu následovat.

O tom kdo je dívka s pomeranči a jaké je rozuzlení hádanky, která ji zahaluje, se můžete víc dočíst v knížce. O příběhu mohu říct už jenom tolik, že přináší kontrast mladé, zasněné, čisté lásky a bolesti končícího se života, kterého se Georgův otec musí vzdát v okamžiku, kdy – jak se zdálo – začínalo jeho štěstí. Jak se Georg vyrovná s poznáním, že lidský život na této planetě plné zázraků jednou musí skončit? Dokáže nalézt naději?

Jostein Gaarder: Dívka s pomeranči. Vydalo nakladatelství Albatros v roce 2004.

Zobrazeno 1773×

Komentáře

Renata Svobodová

Také vřele doporučuju!!

mikeila

Ta knížka vypadá zajímavě. Díky za tip.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio